Kód | Zakončení | Kredity | Rozsah | Jazyk výuky |
---|---|---|---|---|
F7PBBBCH | Z,ZK | 2 | 1P+1L | česky |
Posluchači kurzu se seznámí se základními oblastmi biochemie a rozšíří si znalosti o chemii živých systémů. Výklad postupuje přes základní stavební struktury biologických systémů (aminokyseliny, peptidy, proteiny, lipidy, sacharidy, nukleové kyseliny), biologické membrány a molekulovou genetiku až k nejdůležitějším metabolickým procesům.
Mimořádná pozornost je pak věnována aspektům nutným pro pochopení metod práce v biochemické a klinické laboratoři, jež jsou součástí souboru kompetencí biomedicínského technika. Laboratoře jsou zaměřeny na praktické procvičení získaných teoretických poznatků. Studenti si osvojí základní laboratorní techniky Biochemie.
Požadavky k získání zápočtu:
Povinná účast na cvičeních a laboratořích, absence musí být řádně omluveny a nahrazeny. Úspěšné zvládnutí vstupních
testů do laboratoře (minimálně 50 %) absolvování všech laboratorních úloh. Odevzdání vypracovaných protokolů
v řádném termínu. Nahrazovat je možno nejvýše jedno cvičení a využít jeden „žolík“.
Průběh a hodnocení zkoušky:
Zkouška má písemnou a ústní část. Test pokrývá svým rozsahem obsah všech témat probíraných na přednáškách a cvičeních. Váha otázek se liší dle jejich obtížnosti. Pro úspěšné absolvování písemné části zkoušky je nutno získat minimálně 50 % bodového hodnocení. Po úspěšném napsání testu následuje ústní přezkoušení. V případě, že výsledky písemné části jsou dostačující pro klasifikaci, může být od ústní části zkoušky ustoupeno. Je-li výsledek kterékoliv části hodnocen stupněm F, je i výsledek zkoušky automaticky F.
Osnova přednášek:
1. Základní principy biochemie a složení organismů
2. Složení proteinů a princip jejich funkce
3. Lipidy a biomembrány
4. Přenos informace a energie
5. Sacharidy a regulace metabolismu
6. Homeostáza a orgány
7. Opakování a zajímavosti
Osnova cvičení:
1. Laboratorní řád, školení bezpečnosti a úvod do práce v laboratoři biochemie
2. Příprava roztoků a základy pipetování
3. TLC aminokyselin a isolace DNA
4. Vlastnosti, precipitace a denaturace bílkovin
5. Enzymy a vlastnosti lipidů
6. Vlastnosti a stanovení sacharidů
7. Náhrady úloh, kontrola splnění podmínek zápočtu, zápočet
Posluchač se bude orientovat v základních oblastech Biochemie a pochopí vzájemné souvislosti mezi těmito oblastmi. Posluchač bude schopen orientovat se v biochemických pojmech zejména v kontextu klinické biochemie. V laboratoři se naučí pracovat dle správné laboratorní praxe, osvojí si specifika práce s biologickým materiálem a získá správné pracovní návyky. Bude schopen získané výsledky správně zpracovat, interpretovat a diskutovat.
Povinná literatura:
[1] ŠTERN, Petr. Obecná a klinická biochemie: pro bakalářské obory studia. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-
1025-6.
[2] KODÍČEK, Milan. Biochemické pojmy: výkladový slovník. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,
2004. ISBN 80-7080-551-X.
Doporučená literatura:
[1] VODRÁŽKA, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0600-1.
[2] KOOLMAN, Jan a Klaus-Heinrich RÖHM. Barevný atlas biochemie. Ilustroval Jürgen WIRTH, přeložil Vladimír
BENDA, přeložil Martin VEJRAŽKA, přeložil Jiří JONÁK. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-2977-
0.
[3] DRECHSLEROVÁ, Taťána, Tereza PLAČKOVÁ a Ilona BEČVÁŘOVÁ. Laboratorní technika. Plzeň: Západoceská
univerzita v Plzni, 2015. ISBN 978-80-261-0533-6.
Příloha | Velikost |
---|---|
1. Principy biochemie (2024) | 1.24 MB |
2. Základní skupiny biomolekul a jejich struktura (2024) | 833.66 KB |
3. Struktura proteinů a jejich funkce (2024) | 2.32 MB |
4. Biomembrány (2024) | 1.34 MB |
5. Metabolismus, sacharidy a lipidy jako zdroj energie (2024) | 1.34 MB |
5. Přenos energie a informace | 931.72 KB |
6. Regulace metabolismu a sacharidy | 1.37 MB |
7. Integrace organismu | 614.75 KB |
Příloha | Velikost |
---|---|
1. Bezpečnost práce a laboratorní řád laboratoře A-07 | 189.81 KB |
1. První pomoc při možných úrazech v laboratoři | 217.98 KB |
1. Základní operace v laboratoři a dobré pracovní návyky | 253.49 KB |
1. Příprava roztoků a práce s automatickou pipetou | 202.19 KB |
1. Požadavky pro vypracování protokolů z chemických předmětů. | 200.33 KB |
2. Izolace DNA a TLC aminokyselin | 271.32 KB |
3. Vlastnosti, precipitace a denaturace bílkovin | 217.9 KB |
4. Vlastnosti a stanovení sacharidů | 176.05 KB |
5. Enzymy a vlastnosti lipidů | 150.85 KB |