20.3.2020 - sdělení studentům s instrukcemi pro distanční výuku v rámci předmětu F7PBLBCH1 (viz ZIP soubor v sekci Ostatní)
Kód | Zakončení | Kredity | Rozsah | Jazyk výuky |
---|---|---|---|---|
17PBLBCH1 | Z,ZK | 4 | 2P+2L | česky |
Posluchači kurzu budou seznámeni se základy Biochemie. Předmět navazuje na poznatky získané v obecné chemii a rozšiřuje tyto znalosti o chemii živých systémů. Výklad postupuje přes základní stavební struktury biologických systémů (aminokyseliny, peptidy, proteiny, lipidy, sacharidy, nukleové kyseliny), biologické membrány a molekulovou genetiku až k nejdůležitějším metabolickým procesům. Mimořádná pozornost je pak věnována aspektům nutným pro pochopení metod práce v biochemické a klinické laboratoři, jež jsou součástí navazujících chemických disciplin.
Laboratoře jsou zaměřeny na rozšíření témat probíraných na přednáškách a jejich praktické procvičení, zejména na stanovení biomolekul a ověření jejich vlastností. Studenti by si měli osvojit základní laboratorní techniky Biochemie.
Podmínky zisk zápočtu:
Povinná účast na cvičeních, absence musí být řádně omluvené (ze závažných důvodů) a nahrazené.
Absolvování vstupních testů ke cvičením vždy alespoň na 50 %. Pokud je počet bodů menší, musí být cvičení nahrazeno včetně testu v náhradním termínu. Celkem lze nahrazovat maximálně dvě cvičení.
Vypracování a odevzdání všech protokolů z laboratorních cvičení v dostatečné kvalitě.
Průběh a hodnocení zkoušky:
Zkouška je tvořena písemným testem a pokrývá rozsah všech přednášek i cvičení.
Celkové hodnocení testu odpovídá platné klasifikační stupnici ECTS.
Podrobnější informace v dokumentu „Požadavky pro absolvování předmětu“.
Přednášky:
1. Úvod do biochemie
2. Aminokyseliny, peptidy a proteiny I
3. Aminokyseliny, peptidy a proteiny II
4. Enzymy
5. Nukleové kyseliny a základy molekulové genetiky
6. Lipidy a jejich metabolismus, biomembrány
7. Sacharidy a jejich metabolismus
8. Obecné principy metabolismu a bioenergetika
9. Dýchací řetězec, fotosyntéza
10. Metabolismus dusíkatých látek. Opakování - test. Základní separační a analytické metody proteinů.
Laboratorní cvičení:
1. Bezpečnost práce v biochemické laboratoři
2. Příprava roztoků a základy pipetování
3. Vlastnosti, precipitace a denaturace bílkovin
4. Izolace kaseinu
5. TLC aminokyselin
6. Isolace lipidů
7. Trávicí enzymy a vlastnosti lipidů
8. Vlastnosti a stanovení sacharidů
9. Náhrady laboratoří
Cílem předmětu biochemie je seznámit studenty se skupinami biochemicky významných látek, pochopit jejich význam pro život organismů a na základě znalostí jejich vzorců umět vyvozovat základní vlastnosti těchto sloučenin. Student by se měl po absolvování předmětu umět orientovat v biochemických pojmech v kontextu klinické diagnostiky i každodenního života. Dalším cílem studia předmětu je naučit se pracovat v biochemické laboratoři podle bezpečnostních pravidel a správných návyků, při řešení úlohy postupovat samostatně podle návodu a správně zpracovat a diskutovat získané výsledky.
Povinná literatura:
1.Štern, P. a kol: Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia. Karolinum, Praha 2005.
2.Racek, J. a kol. Klinická biochemie. Galen. Praha 2006
3.Ledvina, M., Stoklasová, A., Cerman, J. Biochemie pro studující medicíny. Karolinum. Praha 2008.
Doporučená literatura:
1.Kodíček, M. Biochemické pojmy - výkladový slovník. Praha, Vydavatelství VŠCHT, 2004.
2.Jabor, A. a kol. Vnitřní prostředí. Grada. Praha 2008
Příloha | Velikost |
---|---|
![]() | 2.74 MB |
![]() | 1.96 MB |
![]() | 2.57 MB |
![]() | 3.92 MB |
![]() | 4.61 MB |
![]() | 9.8 MB |
![]() | 1.36 MB |
![]() | 2.29 MB |
![]() | 1.79 MB |
![]() | 5.68 MB |
![]() | 5.31 MB |
Příloha | Velikost |
---|---|
![]() | 212.72 KB |
![]() | 1.02 MB |
![]() | 254.89 KB |
![]() | 232.38 KB |
![]() | 557.11 KB |
![]() | 479.49 KB |
![]() | 110.71 KB |
![]() | 301.3 KB |
![]() | 230.33 KB |
![]() | 250.49 KB |
Příloha | Velikost |
---|---|
![]() | 1.05 MB |
![]() | 113.95 KB |
Harmonogram přednášek: https://harm.fbmi.cvut.cz/B182/17PBLBCH1/lec
Harmonogram cvičení: https://harm.fbmi.cvut.cz/B182/17PBLBCH1/tut